Szynka z kością staropolska – wędzona, parzona.
„Królowa” w świecie szynek. Przygotowana według starej, sprawdzonej
receptury charakteryzuje się wspaniałym aromatem, kruchością i soczystością.
Spora waga i rozmiar tego wyrobu predestynuje go do ozdoby stołu na dużych
przyjęciach i bankietach, gdzie porcjowana i serwowana bezpośrednio na
talerze gości, będzie kulinarną atrakcją każdego takiego wydarzenia
towarzyskiego.
Profesjonalnie pokrojona może być sprzedawana w sklepach specjalistycznych
jako wędlina delikatesowa.
Produkt wykonany z peklowanego, całego mięśnia tylnej szynki z kością,
formowany sznurkiem wędzarniczym. Szynka jest wędzona sposobem
tradycyjnym. W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną –
parzenie.
Szynka wiejska – wędzona, parzona.
Klasyczny wyrób wędliniarski do bezpośredniego spożycia, charakteryzuje się
soczystością i kruchością. Krojona w cienkie plastry o owalnym kształcie
świetnie nadaje się do komponowania kanapek, tartinek i półmisków z
zestawami zimnych mięs i wędlin. Z uwagi na regularny kształt niezastąpiona do
przygotowywania przekąsek takich jak: galantyny, jaj mollet w szynce i
podobnych.
Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki,
formowany w folie i siatkę wędzarniczą. Szynka jest tradycyjnie wędzona.
W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.
Szynka wiejska – wędzona do gotowania.
Klasyczny wyrób wędliniarski. Charakteryzuje się soczystością i kruchością.
Krojona w cienkie plastry o owalnym kształcie świetnie nadaje się do
komponowania kanapek, tartinek i półmisków z zestawami zimnych mięs i
wędlin. Z uwagi na regularny kształt niezastąpiona do przygotowywania
przekąsek takich jak: galantyny, jaj mollet w szynce i podobnych. W okresie
przygotowań świątecznych wywar, który powstaje po ugotowaniu szynki
wiejskiej jest wprost idealnym surowcem do sporządzenia aromatycznych i
smacznych barszczy – czerwonego i białego.
Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki z
niewielką ilością tłuszczu, formowany w folie i siatkę wędzarniczą. Szynka
jest tradycyjnie wędzona. W cyklu technologicznym nie zastosowano
obróbki termicznej.
Szynka staropolska – wędzona, parzona.
Wygodny w przygotowaniu do konsumpcji odpowiednik dużej szynki
staropolskiej z kością. Szynka ta przygotowana jest także według starej,
sprawdzonej receptury. Charakteryzuje się wspaniałym aromatem, kruchością i
soczystością, a formowanie jej w regularny kształt walca pozwala na łatwe
krojenie w plastry. Jest uniwersalna i można ją stosować w wielu wariantach.
Doskonała jako dodatek do kanapek, tartin i wykwintnych grzanek,
niezastąpiona do komponowania półmisków wędlin, zawsze dobra w auszpiku i
innych galantynach a także jako dodatek wzbogacający bukiet smaków w
daniach z warzyw.
Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki z
tłuszczem, formowany w siatce wędzarniczej, przewiązany przędzą
wędzarniczą. Szynka jest tradycyjnie wędzona. W cyklu technologicznym
zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.
Szynka myszka – wędzona, parzona.
Wyrób wędliniarski dla wybrednego konsumenta. Niewielki rozmiar tej wędliny,
całkowicie pozbawionej tłuszczu, pozwala na krojenie regularnych, apetycznych,
małych plasterków świetnie nadających się na równie małe kanapki chętnie
zjadane przez dorosłych i przez dzieci. Szynka ta jest połączeniem walorów
smakowych i dietetycznych. Szczególnie nadaje się dla osób z dietą
wysokobiałkową.
Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki, bez
tłuszczu. Szynka jest tradycyjnie wędzona. W cyklu technologicznym
zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.
Szynka konserwowa – formowana, parzona.
Specyficzny gatunek szynki o przedłużonym terminie przydatności do spożycia..
Formowana z mięsa wieprzowego klasy pierwszej w regularny kształt batonu.
Bardzo krucha o wyrazistym smaku, podkreśla smak kanapek przygotowanych z
jej udziałem. Charakterystyczna konsystencja i smak dla tego rodzaju wyrobu
wędliniarskiego, ma rzesze swoich zwolenników.
Produkt wykonany z peklowanego mięsa wieprzowego I klasy, grubo
rozdrobnionego – w osłonce barierowej o średnicy 90 mm., formowany. W
cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.
Baleron z pieca – wędzony, pieczony.
Lubiana powszechnie wędlina o charakterystycznej ” marmurkowej” fakturze
spowodowanej niewielkimi przerostami białego tłuszczu. Jego zawartość jest
bardzo niewielka dzięki procesowi pieczenia, jakiemu został poddany ten wyrób.
Baleron charakteryzuje się wyjątkową soczystością i walorami smakowymi.
Pocięty w cienkie plastry prezentuje się bardzo dekoracyjnie na stole w zestawie
z innymi rodzajami wędlin.
Produkt wykonany z peklowanego, całego elementu karczku bez kości,
formowany sznurkiem wędzarniczym. Baleron jest tradycyjnie wędzony.
W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – pieczenie.