Szynki i Wędzonki

30 maja 2016

Szynka z kością staropolska – wędzona, parzona.

„Królowa” w świecie szynek. Przygotowana według starej, sprawdzonej

receptury charakteryzuje się wspaniałym aromatem, kruchością i soczystością.

Spora waga i rozmiar tego wyrobu predestynuje go do ozdoby stołu na dużych

przyjęciach i bankietach, gdzie porcjowana i serwowana bezpośrednio na

talerze gości, będzie kulinarną atrakcją każdego takiego wydarzenia

towarzyskiego.

Profesjonalnie pokrojona może być sprzedawana w sklepach specjalistycznych

jako wędlina delikatesowa.

Produkt wykonany z peklowanego, całego mięśnia tylnej szynki z kością,

formowany sznurkiem wędzarniczym. Szynka jest wędzona sposobem

tradycyjnym. W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną –

parzenie.

 

Szynka wiejska – wędzona, parzona.

Klasyczny wyrób wędliniarski do bezpośredniego spożycia, charakteryzuje się

soczystością i kruchością. Krojona w cienkie plastry o owalnym kształcie

świetnie nadaje się do komponowania kanapek, tartinek i półmisków z

zestawami zimnych mięs i wędlin. Z uwagi na regularny kształt niezastąpiona do

przygotowywania przekąsek takich jak: galantyny, jaj mollet w szynce i

podobnych.

Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki,

formowany w folie i siatkę wędzarniczą. Szynka jest tradycyjnie wędzona.

W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.

 

Szynka wiejska – wędzona do gotowania.

Klasyczny wyrób wędliniarski. Charakteryzuje się soczystością i kruchością.

Krojona w cienkie plastry o owalnym kształcie świetnie nadaje się do

komponowania kanapek, tartinek i półmisków z zestawami zimnych mięs i

wędlin. Z uwagi na regularny kształt niezastąpiona do przygotowywania

przekąsek takich jak: galantyny, jaj mollet w szynce i podobnych. W okresie

przygotowań świątecznych wywar, który powstaje po ugotowaniu szynki

wiejskiej jest wprost idealnym surowcem do sporządzenia aromatycznych i

smacznych barszczy – czerwonego i białego.

Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki z

niewielką ilością tłuszczu, formowany w folie i siatkę wędzarniczą. Szynka

jest tradycyjnie wędzona. W cyklu technologicznym nie zastosowano

obróbki termicznej.

 

Szynka staropolska – wędzona, parzona.

Wygodny w przygotowaniu do konsumpcji odpowiednik dużej szynki

staropolskiej z kością. Szynka ta przygotowana jest także według starej,

sprawdzonej receptury. Charakteryzuje się wspaniałym aromatem, kruchością i

soczystością, a formowanie jej w regularny kształt walca pozwala na łatwe

krojenie w plastry. Jest uniwersalna i można ją stosować w wielu wariantach.

Doskonała jako dodatek do kanapek, tartin i wykwintnych grzanek,

niezastąpiona do komponowania półmisków wędlin, zawsze dobra w auszpiku i

innych galantynach a także jako dodatek wzbogacający bukiet smaków w

daniach z warzyw.

Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki z

tłuszczem, formowany w siatce wędzarniczej, przewiązany przędzą

wędzarniczą. Szynka jest tradycyjnie wędzona. W cyklu technologicznym

zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.

 

Szynka myszka – wędzona, parzona.

Wyrób wędliniarski dla wybrednego konsumenta. Niewielki rozmiar tej wędliny,

całkowicie pozbawionej tłuszczu, pozwala na krojenie regularnych, apetycznych,

małych plasterków świetnie nadających się na równie małe kanapki chętnie

zjadane przez dorosłych i przez dzieci. Szynka ta jest połączeniem walorów

smakowych i dietetycznych. Szczególnie nadaje się dla osób z dietą

wysokobiałkową.

Produkt wykonany z peklowanego pojedynczego mięśnia tylnej szynki, bez

tłuszczu. Szynka jest tradycyjnie wędzona. W cyklu technologicznym

zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.

Szynka konserwowa – formowana, parzona.

Specyficzny gatunek szynki o przedłużonym terminie przydatności do spożycia..

Formowana z mięsa wieprzowego klasy pierwszej w regularny kształt batonu.

Bardzo krucha o wyrazistym smaku, podkreśla smak kanapek przygotowanych z

jej udziałem. Charakterystyczna konsystencja i smak dla tego rodzaju wyrobu

wędliniarskiego, ma rzesze swoich zwolenników.

Produkt wykonany z peklowanego mięsa wieprzowego I klasy, grubo

rozdrobnionego – w osłonce barierowej o średnicy 90 mm., formowany. W

cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.

 

Baleron z pieca – wędzony, pieczony.

Lubiana powszechnie wędlina o charakterystycznej ” marmurkowej” fakturze

spowodowanej niewielkimi przerostami białego tłuszczu. Jego zawartość jest

bardzo niewielka dzięki procesowi pieczenia, jakiemu został poddany ten wyrób.

Baleron charakteryzuje się wyjątkową soczystością i walorami smakowymi.

Pocięty w cienkie plastry prezentuje się bardzo dekoracyjnie na stole w zestawie

z innymi rodzajami wędlin.

Produkt wykonany z peklowanego, całego elementu karczku bez kości,

formowany sznurkiem wędzarniczym. Baleron jest tradycyjnie wędzony.

W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – pieczenie.