Schaby i Boczki

30 maja 2016

Schab bez kości – wędzony, pieczony.

Tradycyjny wyrób ze szlachetnego mięsa wieprzowego, często przygotowywany

w wielu polskich domach. Bardzo charakterystyczny smak i konsystencja tej

wędliny jest nieodłącznie przypisana do najbardziej popularnego rodzaju mięsa

jakim jest schab. Po zastosowanym procesie pieczenia, wyróżnia się smakiem z

całej masy wyrobów wędliniarskich, stąd też bardzo często stosowany jako

dopełnienie zestawów zimnych mięs i wędlin. Schab jest pozbawiony kości co

ułatwia porcjowanie tej wędliny na cienkie regularne i apetyczne plastry

mogące być ozdobą każdego stołu.

Produkt wykonany z peklowanego mięśnia schabu. Schab jest tradycyjnie

wędzony. W cyklu technologicznym zastosowano obróbkę termiczną –

pieczenie.

 

Boczek Dworski (Rolada) – wędzony, pieczony.

Rolowany boczek wieprzowy posiada wszystkie walory wyrobu wędliniarskiego.

Krojony w plastry może być ozdobą każdego półmiska zimnych mięs i wędlin.

Charakterystyczne, równomiernie rozłożone warstwy tkanki mięsnej i białego

tłuszczu wyglądają bardzo malowniczo w sąsiedztwie innych wyrobów. Wielu

konsumentów przedkłada plaster takiego boczku nad każdy rodzaj szynki czy

innej wędliny.

Produkt wykonany z peklowanego mięsa wieprzowego, formowany w siatce

wędzarniczej. Boczek jest wędzony sposobem tradycyjnym. W cyklu

technologicznym zastosowano obróbkę termiczną – parzenie.

 

Boczek grillowy wędzony, pieczony.

Kawałek boczku wędzonego bez kości z charakterystycznymi przerostami tkanki

mięsnej i tłuszczowej. Niezastąpiony do sporządzania potraw na grill. Pokrojony

w grube plastry i opieczony na ruszcie nie potrzebuje dodatkowych przypraw i

dodatków. Sam w sobie jest bardzo smaczny a w towarzystwie opiekanych

warzyw – bakłażanów, papryki, kukurydzy i cukinii, prezentuje się bardzo

dobrze.

Produkt wykonany z peklowanego mięsa wieprzowego. Boczek jest

wędzony sposobem tradycyjnym. W cyklu technologicznym zastosowano

obróbkę termiczną – pieczenie.